Vi har alle godt av å utvide vår horisont litt lenger enn Svinesund. Ikke bare fysisk, men også psykisk. Man har godt av å oppleve andre lands kulturer, fremfor å lese om dem, og kanskje se litt om dem på tv. Man har godt av å møte mennesker som ikke er oppvokst på samme måte som oss, og å se natur som er noe annet enn fjell, fjord og skaug. Og man har godt av å vite litt mer om verden enn det som skrives i Verdens Gang.

Det er journalistene, og ikke minst redaktørene som setter dagsorden. De bestemmer hva vi skal vite, hva vi skal bli opprørte over, hvem vi skal skylde på, hva som er galt med verden, og hva som er bra. De skriver, vi leser og tror. Kanskje er vi litt kritiske, kanskje er det av og til noen som tar opp en ny sak, men stort sett bestemmer media over fokuset vårt.

Det er bare det at verden er litt mer enn bare oss. Verden er faktisk ganske mye større enn Norge, og det skjer ting andre steder enn Europa og USA også. Norge er ikke et veldig stort land. En eller annen gang etter vikingene bestemte Nordmenn seg vel stort sett for at vi var fornøyd med det de hadde, og at de ikke skulle plyndre og erobre resten av verden. Vi har krangla litt med svenskene, og vi prøver å få litt vann av Russland, ønsker oss litt territorium rundt Nordpolen, men stort sett har vi vært ganske fornøyd. Og så tar vi det igjen på en annen måte; det lille store Norge, som er verdens beste land, vi er så rike og har så mye olje, hurra for oss. Politikerne våre er best i verden, fjellene er de vakreste, det er skandale at vi ikke vinner Miss Universe hvert år, og fjordene unike. Hurra hei og hopp, som haren sier i det fine norske folkeeventyret om reveenka…

Vel, jeg er ikke så veldig fornøyd med hvordan Norge er. Jeg synes jo selvfølgelig at det er mer enn stort nok her, så jeg skal ikke starte noe verdensherredømme. Jeg sier ikke at vi skal slutte å klage, for selvfølgelig kan vi få det bedre. Skolene forfaller, og jeg vil gjerne bruke noen milliarder på å pusse opp, men det betyr ikke at jeg ikke bryr meg om menneskerettigheter, sult og krig. Jeg mener at man kan utvide sin horisont, og bry seg om litt mer enn det media forer oss med.

Men Ola Gjennomsnittsnordmann har vel kanskje mer enn nok med seg og sitt? Skatter og avgifter, veier, sykehus, turisme, tiggere, bønder, prostitusjon og politiske skandaler.

Men så er det slik at i India var det streik blant 4 millioner lastebilsjåfører, som en protest mot skatter og avgifter. http://www.asianews.it/index.php?l=en&art=12666&size=A

Og så finnes det land som har så lite utbygd infrastruktur at når de nå skal bygge, må de blant annet ha 132 nye broer. http://allafrica.com/stories/200807090399.html.

I USA er det 47 millioner mennesker, 16% av befolkningen, som ikke har råd til forsikring som gjør at de kan få behandling på sykehus om de skulle trenge det. http://en.wikipedia.org/wiki/Health_insurance#Health_insurance_in_the_United_States


I Sør Afrika har de problemer at turistene blir angrepet om de beveger seg på feil steder rundt Johannesburg, noe som skader turismen som utgjør 8% av brutto nasjonalprodukt og gir 1 million mennesker jobb. http://allafrica.com/stories/200805210510.html


I Russland er det tusenvis av organiserte tiggere, og funksjonshemmede blir headhuntet av landsbyer som kun lever av tigging, og blinde barn får gjerne øynene stukket ut for at det skal se mer ekte ut.  http://query.nytimes.com/mem/archive-free/pdf?res=9E02E4D61F39E033A25752C1A9609C94659ED7CF

I Afrika (har jernteppe på landet dokumentaren handlet om, men problemet gjelder vel ganske mange…) tvinges bønder til å flytte fra gårdene sine, fordi det er billigere å kjøpe importert tørrmelk fra Nederland (hvor de får subsidier) enn å kjøpe fra lokale bønder, som dermed går konkurs. Det gjelder de fleste matvarer som kan produseres lokalt, som kan holde lokalbefolkningen i arbeid og i live, og gi dem penger til å kjøpe det de ikke kan produsere selv (her har jeg dessverre ikke link, for google vil ikke gi meg link til dokumentaren…).

På grensen mellom Zimbabwe og Sør Afrika, selges sex for såpe, salt og sukker, noe som er greit for  lastebilsjåførene som synes $13-20 er mye for en natt (sitat: The women in South Africa are expensive, but across the border in Zimbabwe you can have a great time for a few bars of soap, and goods like salt and sugar) http://allafrica.com/stories/200807290813.html

Og det er ikke bare i Norge politikerne bryter valgløftene sine eller ikke gjennomfører de godt nok, og blir skjelt ut for det http://www.dagsavisen.no/meninger/article361605.ece

Som sagt mener jeg ikke at vi skal slutte å bry oss om oss selv. Og det er umulig å følge med på alt som skjer i verden, og ikke minst ganske usunt å ta alt inn over seg . Men det er ganske greit å vite at det foregår ting andre steder enn i Dagbladet, VG, og på nyhetene på NRK og TV2…

Tips oss hvis dette innlegget er upassende